Bemanning

Een schip is zo sterk als zijn bemanning

Ik vind  het daarom belangrijk dat een ervaren en gastvrije bemanning is die zorgt voor een veilige en plezierige tocht. Sinds 2003 ben ik eigenaar van de Willem Jacob. Of eigenlijk, het schip heeft ons. Want gebouwd in 1889 en gerestaureerd voor de eeuwigheid overleeft het ons allemaal. We zijn slechts voorbijgangers en we zijn trots om op zo’n prachtig te mogen passen en varen. De eerste 10 jaar heb ik vrijwel alles zelf gevaren als schipper. De laatste paar jaren hebben we gebouwd aan een ervaren team, om de verantwoordelijkheid voor het schip te kunnen delen over meer mensen. Dat geeft mij de ruimte om mij verder te ontwikkelen als kapitein, trainer en ook om af en toe rust te kunnen nemen.

Tsjerk Hesling Hoekstra

Schipper-ondernemer

Ik (Tsjerk) heb naast mijn opleiding bedrijfskunde de Willem Jacob gerestaureerd en het bedrijf opgezet. Ik heb van jongs af aan gezeild. Samen met mijn ouders op hun Lemsteraak in de vakantie’s en weekenden, daarna zelf in optimist en de splash, vooral wedstrijden. Les gegeven op een zeilschool in Friesland, als bemanning op skutsjes en daarna de Willem Jacob gekocht en mee gaan varen. 3 jaar terug ben ik begonnen met het varen op zee, en daar geleerd dat de flow belangrijk is, en dat je daarop moet sturen. Het weer, getij, vaargebied schip en bemanning hebben een bepaalde dynamiek die met elkaar moeten kloppen. Daarbij is verantwoordelijkheid een belangrijke waarde. Je moet op elkaar kunnen rekenen. De kansen en mogelijkheden van zee, schip en bemanning  in zien en samen laten komen is mooi. Ik ben nieuwsgierig naar jou, en waarom je aan boord komt, zodat we samen er een fantastische reis van maken.

Douw Dijkhuizen

Schipper

Douwe Dijkhuizen heeft na zijn middelbare school een opleiding gedaan tot timmerman. Na een aantal jaren daarin gewerkt te hebben begon het bij hem te kriebelen en besloot hij voor een baan op het water te gaan. Via zijn oom kwam hij bij Harriet en Roel van de Wilhelmina terecht, waar hij met veel plezier 2 jaar als maat heeft gevaren. Hij is in 2018 op de Willem Jacob begonnen als maat en heeft vorig jaar zijn schipperspapieren gehaald. Nu vaat hij als schipper op de Willem Jacob. Douwe is een fanatiek zeiler, en betrekt hier graag de gasten bij.

Gijs van Hesteren

Schipper

Gijs van Hesteren voer twintig jaar lang op het wad met verschillende eigen schepen. Hij heeft onder andere de prachtige klipper Zuid-Holland opgebouwd. Na zijn leven in de bruine vloot werkte hij als Innovator bij Kabelnoord en als journalist voor onder andere de Schuttevaer en de Harlinger Courant. Nu is hij met veel plezier weer terug op het wad. Hij houdt een blog bij: http://www.gijsvanhesteren.nl/

Jeroen Peters

Schipper

Jeroen heeft als schipper op de tweemastklipper Poseidon op het wad gevaren, en daarna onder andere als kapitein op de Wylde Swan en de Gulden Leeuw. Jeroen is vriendelijk en duidelijk, en naast zijn passie voor het varen heeft hij veel interesse in (scheeps) ICT.

Ruth Giesen

Schipper

Ruth is naar Groningen gekomen voor haar studie filosofie. Al snel kwam ze in contact met de Willem Jacob, en heeft hier veel op gevaren als maat, kok en wedstrijdbemanning. Na het afronden van haar studie is zij als schipper gaan varen op de Willem Jacob en als kapitein op de Wylde Swan. Helaas gaat Ruth in 2020 een stuk minder op de Willem Jacob varen. Na een aantal prachtige jaren gaat ze meer op de Wylde Swan varen en  scheepsbouwkunde in Delft studeren. Ze is erg goed in het betrekken van jou als gast bij het zeilen en alles op een begrijpelijke wijze uit te leggen.

Ingrid Onstenk

Kok

Ingrid vaart bij ons al sinds 2006 als kok aan boord. Naast kok is ze ook kunstenares en docent. Ingrid is daardoor creatief en is gericht op een kwalitatief goed product. Daarnaast heeft een sterk oog voor het individu aan boord en probeert ze iedereen aan boord op zijn gemak te stellen.

Nadine Spigt

Kok

Nadine is muziektherapeut en kok. Ze kookt met veel aandacht, plezier en passie.. Vaak vegetarisch en anders van biologisch vlees. Ze vind het fijn om de kracht van mensen te zien en hun daarin te laten stralen.

Elizabeth Koopman

We zijn erg blij dat Elizabeth op de Willem Jacob komt maten. Zij wordt heel blij van zeilen en mensen aan boord begeleiden. Hiervoor heeft zij 3 jaar als maat gevaren op de Lutgerdina, een tweemastklipper die aangepast is om met mensen met een beperking te varen, wat zij met ontzettend veel plezier gedaan heeft. Zij vindt het vooral leuk te zoeken naar mogelijkheden en iedereen zoveel mogelijk te laten helpen met zeilen en daarbij je een zeer welkom gevoel te geven aan boord. Naast het maten woont zij op een hasselter aak in Groningen, waar zij ook altijd lekker bezig is, leuke projectjes bedenk en mee aan de slag te gaan. In de winter vaart zij ook graag op zee, en mag zij graag even naar het buitenland gaan.

Eline de Boer

Eline de Boer vult de plek in van Douwe als maat.  Eline is trotse eigenaar van een tjalk, die ze aan het restaureren is in de museumhaven van Hoorn. Afgelopen jaren werkte ze als maat op verschillende charterschepen, waarvan het grootste deel op de Egberdina. In de winter (en soms ook in de zomer) werkt ze als musuemdocent bij het scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Titia Schuil-Torenbeek

Henny Moeller heeft het werk als organisator overgedragen aan Titia Schuil. Zij heeft 30 jaar bij een bank gewerkt en is daarna de pedagogiek ingegaan. Ze was een fanatiek windsurfster en heeft jarenlang leiding gegeven bij de waterscouts Caspar di Robles van Harlingen. De zee bleef trekken dus nu houdt zij het reilen en zeilen van de Willem Jacob bij. Bel haar gerust, zij staat u graag te woord!

Menu Sluit