Bemanning

Een schip is zo sterk als zijn bemanning

Ik vind  het daarom belangrijk dat een ervaren en gastvrije bemanning is die zorgt voor een veilige en plezierige tocht. Sinds 2003 ben ik eigenaar van de Willem Jacob. Of eigenlijk, het schip heeft ons. Want gebouwd in 1889 en gerestaureerd voor de eeuwigheid overleeft het ons allemaal. We zijn slechts voorbijgangers en we zijn trots om op zo’n prachtig te mogen passen en varen. De eerste 10 jaar heb ik vrijwel alles zelf gevaren als schipper. De laatste paar jaren hebben we gebouwd aan een ervaren team, om de verantwoordelijkheid voor het schip te kunnen delen over meer mensen. Dat geeft mij de ruimte om mij verder te ontwikkelen als kapitein, trainer en ook om af en toe rust te kunnen nemen.

Tsjerk Hesling Hoekstra

Schipper-ondernemer

Ik (Tsjerk) heb naast mijn opleiding bedrijfskunde de Willem Jacob gerestaureerd en het bedrijf opgezet. Ik heb van jongs af aan gezeild. Samen met mijn ouders op hun Lemsteraak in de vakantie’s en weekenden, daarna zelf in optimist en de splash, vooral wedstrijden. Les gegeven op een zeilschool in Friesland, als bemanning op skutsjes en daarna de Willem Jacob gekocht en mee gaan varen. 3 jaar terug ben ik begonnen met het varen op zee, en daar geleerd dat de flow belangrijk is, en dat je daarop moet sturen. Het weer, getij, vaargebied schip en bemanning hebben een bepaalde dynamiek die met elkaar moeten kloppen. Daarbij is verantwoordelijkheid een belangrijke waarde. Je moet op elkaar kunnen rekenen. De kansen en mogelijkheden van zee, schip en bemanning  in zien en samen laten komen is mooi. Ik ben nieuwsgierig naar jou, en waarom je aan boord komt, zodat we samen er een fantastische reis van maken.

Jan Vriesinga

Schipper

Jan zeilt vanaf kindsbeen. Eerst met ouders. Later met kleine, steeds groter wordende, open zeilboten. 10 jaar deelgenomen aan de Sneekweek in zijn 22m2 Cadans. In aanraking gekomen met platbodemschepen in zijn studententijd te Groningen toen GSZ Mayday een klipper kocht. En daar ook Tsjerk ontmoette die destijds de Willem Jacob opnieuw onder zeil bracht. Later kocht Jan zijn eigen zeilklipper[tje], de Catharina Anna.
Met veel plezier vaart Jan allerlei wedstrijden – Pieperrace, Klipperrace, Brandarisrace, Strontrace en/of Beurtveer, Waddenrace – hoogtepunten van het jaar. Geeft daarnaast vaarles bij ScheepsWijs. Heeft voor scheepswerven en rederijen in binnen- en buitenland gewerkt. Vervolgens een sloepverhuurbedrijf en een hoogwerkerverhuurbedrijf opgezet. Naast het zeilen is Jan tegenwoordig actief in het structuren van duurzame investeringen en arrangeren van financieringen voor zeeschepen. Vraag Jan ernaar op het achterdek, hij vertelt er graag over.

Gijs van Hesteren

Schipper

Gijs van Hesteren voer twintig jaar lang op het wad met verschillende eigen schepen. Hij heeft onder andere de prachtige klipper Zuid-Holland opgebouwd. Na zijn leven in de bruine vloot werkte hij als Innovator bij Kabelnoord en als journalist voor onder andere de Schuttevaer en de Harlinger Courant. Nu is hij met veel plezier weer terug op het wad. Hij houdt een blog bij: http://www.gijsvanhesteren.nl/

Ruth Giesen

Schipper

Ruth is naar Groningen gekomen voor haar studie filosofie. Al snel kwam ze in contact met de Willem Jacob, en heeft hier veel op gevaren als maat, kok en wedstrijdbemanning. Na het afronden van haar studie is zij als schipper gaan varen op de Willem Jacob en als kapitein op de Wylde Swan. Helaas gaat Ruth een stuk minder op de Willem Jacob varen, nu ze kapitein is geworden op de Lutgerdina. Een schip dat is aangepast voor mensen met een handicap of beperking  Ze is erg goed in het betrekken van jou als gast bij het zeilen en alles op een begrijpelijke wijze uit te leggen.

Pauline Blom

Kok

Pauline heeft al enkele jaren meegevaren als kok tijdens het Eilandhopper seizoen. Dat is haar zo goed bevallen dat ze meer met de Willem Jacob in zee gaat als kok. Na jaren in een Sportcafe te hebben gewerkt gaat ze nu een varend avontuur in. Pauline vind het heerlijk om voor de gasten iets bijzonders te maken. Diëten zijn daarbij geen enkel probleem. Haar vrolijke lach  hoor je regelmatig over het dek schallen.

Sven Etienne

Maat

Sven is met het zeilen in aanraking gekomen via de Zeeverkenners. En toen hij even genoeg had van studeren, is hij via die contacten opgestapt bij de tjalken “Vrouw Dina” en daarna de “Zorg met Vlijt”. Hij vond dat zo mooi dat hij op verschillende klippers is gaan invallen als maat en vaart nu voor de Willem Jacob om zich verder te ontwikkelen als schipper. Hij houdt van koken (en lekker eten : ) en speelt graag thuis op de piano. Kortom; hij houdt van gezelligheid en zal dat graag met de gasten delen.

Attini Eersteling

Atinni heeft een opleiding gedaan voor Sociaal Pedagogische Hulpverlening en in de jeugdhulpverlening gewerkt. Toch een switch gemaakt en gekozen voor een meer “buitenlucht” vak. In Enkhuizen heeft hij de stuurman opleiding doorlopen en eerder gewerkt op de Suydersee/Alida als maat. Nu wil hij zich verder bekwamen als schipper en die ruimte geven we hem graag bij de Willem Jacob. Atinni is een gezellige jongen die wel van een grapje houdt.

Titia Schuil-Torenbeek

Organisator

Titia  heeft 30 jaar bij een bank gewerkt en is daarna de pedagogiek ingegaan. Ze was een fanatiek windsurfster en heeft jarenlang leiding gegeven bij de waterscouts Caspar di Robles van Harlingen. De zee bleef trekken dus nu houdt zij het reilen en zeilen van de Willem Jacob bij. Bel haar gerust, zij staat u graag te woord!

Menu Sluit