Droogvallen

Droogvallen op de Waddenzee

De bodem van de klipper Willem Jacob is plat. Hierdoor kan het schip op de zeebodem van de Waddenzee droogvallen. Bij het droogvallen vaart het schip bij hoogwater boven een zandplaat. Doordat het water zakt, komt het schip op de zandbodem van de Waddenzee te liggen. Je kunt dan van boord en over de zeebodem lopen.

 

Na droogvallen weer verder zeilen

Zorg wel dat je bij het opkomend water weer aan boord bent. Door de vloed komt het schip weer los en zeilen we verder. Na een paar uur vervolgen we onze zeiltocht. Hoe lang het droogvallen duurt, hangt af van waar we op de zandplaat liggen, maar houd rekening met minimaal 7 uren. Tijdens de tocht is het mogelijk om te worden verwend met een heerlijke lunch en diner, bereid door onze voortreffelijke kok. Onze gerechten zijn veelal vegetarisch, biologisch en vers bereid, zodat u niet alleen kunt genieten van het zeilen, maar ook van de culinaire hoogstandjes aan boord.

Ook een keer droogvallen op het Wad? Neem contact met de schipper van de Willem Jacob. Hij kent de getijden van het Wad en weet dus wanneer het een geschikte afvaarttijd is voor het droogvallen op het Wad.

 

 

Voorbeeld van een droogvaltocht

Droogvallen, een bijzondere ervaring.

Je gaat boven een zandplaat voor anker, en wacht, tot het water valt. Daarna is het mogelijk om rond het schip te lopen met droge voeten. Voordelen van een platbodem, lekker comfortabel, rechtop. Een aantal uren later komt het water weer terug. Daarna weer lekker zeilen.

Hoe kan zo’n droogvaltocht eruit zien?

  • U komt vijf a zes uur voor laagwater aan boord. Na de ontvangst en instructie varen we af.
  • We maken dan een actieve zeiltocht van een paar uur, over het wad tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog.
  • Een uur of drie later zoeken we een mooie zandplaat om droog te vallen. Belangrijk is dat we beschermd liggen voor de Noordzeegolven, en dat we op een harde zandplaat liggen, zodat u straks niet wegzakt in het zand.
  • Terwijl het water zakt is er tijd voor ontspanning, een lekkere maaltijd of een verhaal van de schipper over het wad.
  • Rond laagwater kun je een wandeling maken rond het schip. Wat voor dieren leven er op het wad? Waarom ziet de bodem er zo uit? Ga op onderzoek uit!
  • Als het water weer terug komt, is het tijd om weer aan boord te komen. Het water komt vlot weer terug!
  • Als er weer een meter water rond de boot staat kunnen we onze tocht vervolgen

Vanzelfsprekend is het tijdstip van laagwater erg belangrijk. Dit zoeken wij graag voor u uit, maar u kunt ook op het online getijdenboekje kijken. Een droogvaltocht past goed in ons 10 uurs arrangement. Het 7 uurs arrangement kan ook, maar we komen dan niet volledig droog te staan, en het zeilen is wat korter.

 

Menu Sluit