Groningen

Zeilen vanaf Groningen

Vanuit de stad Groningen kunt u heel goed een korte zeil tocht ondernemen, als onderbreking van bijvoorbeeld een vergadering of werkdag. Het is een erg afwisselende tocht, u ziet erg mooi de overgang van Stad naar Ommelaand, en daarom erg leuk voor mensen die de stad nog niet kennen.

 

13:00 U stapt aan boord  in de Hoge der Aa. In dit gebied vindt u vele pakhuizen, die herinneren aan het handelsverleden van Groningen. Als al uw gasten aan boord zijn gekomen varen wij richting het Noorden. Tijdens het doorvaren van de stad wordt er koffie en thee geserveerd, met Groninger koek of Fries suikerbrood.
14:30 Na het schutten in de Dorkwerdersluis laten we echt alle drukte van de stad achter ons en hijsen we indien mogelijk de zeilen. We varen langs het oude dorpje “wierumerschouw”. Hierna volgt de keersluis “Wetsingezijl” Deze keersluis is nu buiten gebruik maar herinnert nog aan de tijd dat er eb en vloed was in het Reitdiep. Hierna komen we aan in Garnwerd. Met zijn oude molen de “meeuw” Ook vind u hier cafe Hammingh, waar vroeger een scheepssloperij bij was.
16:00 Dit is ook het keerpunt van de reis. Was het op de heenweg niet mogelijk om de zeilen te hijsen vanwege de windrichting dan zal dit waarschijnlijk wel mogelijk zijn op de terugweg. Na het passeren van de sluis komen we weer langzaam de stad binnen. Bij het binnenvaren van de stad worden diverse borrelhapjes geserveerd en bestaat de mogelijkheid om wat fris of iets sterkers te drinken.
Vroeger was dit de oude handelsweg van zee naar Groningen. Steeds grotere schepen passeerden de bruggetjes op weg naar bijvoorbeeld de “Noorderhaven”, waar destijds nog eb en vloed was. Op het laatste stuk varen we ook nog langs de Noorderhaven, momenteel is de haven in gebruik als woonschepen. Hier liggen vele schepen in diverse stadia van restauratie en onderhoud.
18:30 Na het passeren van Sociëteit de Sleutel meren we weer af aan de Hoge der Aa en eindigt de tocht

Deze tocht is mogelijk vanaf verscheidene tijdstippen, zodat het zowel een ochtend- als een middagtocht kan zijn. Wel zijn we afhankelijk van de bedieningstijden van de bruggen. De tocht duurt ongeveer vijf uur.

Menu Sluit